Tady se trosku motaji dojmy a pojmy - pokusim se tedy jeste trosku o osvetu:
Zakladem vseho jsou vase mnemonics (tech 24 slov). Ty odpovidaji vasemu nejhlavnejsimu master heslu k "penezence". Jenze ona ta penezenka je tady dost zavadejici. Ono daleko lepsi by bylo rikat, ze to je proste vas privatni klic. Od nej se totiz spousta veci odvozuje. Namatkou treba klice, kterymi mate "podepsane" ploty. Ale co je hlavni, tak vase PENEZENKY a ctene oko ctenare necht si prosim povsimne toho mnozneho cisla.
Jde o to, ze mate nekonecne mnoho penezenek, vsechny jsou vase a je jedno, kterou pouzijete. Cilem je, ze (stejne jako u BTC) byste kazdemu, kdo vam chce poslat (nebo vy po nem chcete) nejake penize meli dat JINOU penezenku. Duvody to ma 2
- soukromi - nelze pak dopatrat, kolik v penezence mate, protoze na penezence je jen jedna transakce, nelze ji tedy spojit s jinymi a odhalit vasi identitu
- odlisit, KDO vam poslal penize, aniz by musel slozite hledat, odkud vam penize bude posilat a nekam to zadavat. Napr. mam eshop a plati se u me chia. Ke kazde objednavce dam pro uhradu jinou penezenku z meho nekonecna penzenek pro prijem - jakmile tam dojdou penize, vim, ze je to uhrazene a nemusim resit zadne variabilni symboly nebo podobne ptakoviny
a ted k tem zmenam penzenek - nekteri uz mozna tusi.
Zjednodusene (krypto-nazi prominou) rekneme, ze moje penezenka se odvozuje takto MD5(privatni klic + postupne cislo). MD5 je jednosmerny hash (https://en.wikipedia.org/wiki/MD5 - neresme ted, ze je prolomeny atp, uvadim ho jako PRIKLAD. For je v tom, ze z MD5("abc") = "900150983cd24fb0d6963f7d28e17f72". Kdyz znam "abc", muzu odvodit hash. Ale z hashe neodvodim zpet "abc". Tak zaklad snad mate. Ted jak vzniknou vase penezenky - rekneme, ze abc je vas privatni klic/mnemonics:
- 1. penezenka MD5("abc1") = 23734cd52ad4a4fb877d8a1e26e5df5f
- 2. penezenka MD5("abc2") = 63872b5565b2179bd72ea9c339192543
- 3. penezenka MD5("abc3") = 8a8b3aea9e3ca257a31cf91db6d6ba12
- a tak dale
kdyz nekomu dam svou 2. penezenku, nedokaze zjistit, ze penezenka 1 a 3 patri i me. To vim jen ja, protoze znam vzorec abc+cislo
Ale vsechny jsou moje, znam je a kdyz mi na ne dojdou penize, vim o nich a muzu je pouzit. A presne toto se vam deje, ze vidite obcas jinou penezenku (jak tu nekdo psal ze po upgradu chia se mu zmenila). Nezmenila - jen se mu zvedo to cislo. V chia je dokonce nekde klikatko "get next address" v zalozce "wallet". Nedela to nic jineho, nez ze to zvedne to cislo. Ale vsechny predchozi penezenky zustavaji v platnosti.
Co se stalo ale tady, proc neprislo tech 0.25 - protoze nedoslo ke zmene toho cisla, ale ke zmene toho abc na neco jineho. Chia ma takovou hloupou vlastnost, ze cilove adresy, kam se tezi ma ulozene v konfiguracnim souboru. No a pokud se stalo to, ze mel vice privatnich klicu (mnemonics), zapsal si nekterou z penezenek do configu (nebo ne on, ale chia). Pak vygeneroval nove klice a stare smazal, ale chia si nezmenila config. A prusvih je na svete.
Jak zjistit, jestli pri svych hratkach nejsem ve stejnem prusvihu? Staci jak jsem psal vys se podivat do zalozky farm, kliknout na 3 tecky a spravovat odmeny z farmareni. Chia v tomhle kroku udela to, ze si v sobe vypise prvnich 500 penezenek a zkontroluje, ze to, co je zde zadane je nektera z nich. Pokud je to OK, nic se nedeje. Pokud to OK neni - zobrazi varovani viz vyse "no private keys for one or both addresses". V tom pripade by clovek mel zpozornet. Bud vi, co dela a vi, ze je to v poradku - napr. farmi do nejake cold wallet a zamerne tam k ni nema svoje klice A NEBO - a to je pravdepodobnejsi - delal nejake psi kusy a chia si nezmenila v configu penezenky, kam se farmi. Takze zjistit JAKOUKOLIV svou penzenku a zmenit - a problem solved.
Howgh, dnesni literarni zachvat jsem snad ukojil 😁