Tom tez to tak mam .. jen nejsem moc motivovan prikoupit dalsi diskovy prostor.. nastesti cas od casu vyrazujem serverove disky tak zase kdyztak rozsirim.

Navratnost do novych diskov pri aktualnej cene chii mi vysla cca 2-3 roky. Ja to beriem ako investiciu do buducnosti tak ze je jedno aka je teraz cena a dufam ze cena v buducnosti bude vyssia ked ich budem chciet predat.
Vyhoda je ze to ma malu spotrebu tak ze mozes tazit alebo len farmit aj ked cena chie bude nizka, mne to vyslo ze to bude ziskove do ceny 25USD za chiu. Ked ze to ma malu spotrebu nemusis riesit chladenie a hlucnost.

eSTe
    2roky behu znamena pro domaci disky celkem konecnou
    17520h nalitano je 1. neprodejne 2. se toho nemusej ani dozit
    serverove disky zase znamenaji vetsi investici
    chia bohuzel pada i v dobe kdy ostatni celkem rostou, proto spise nez investice to zavani gamblem😉

• eSTe replied to this.

tak plotnove disky maji podle vyrobce zivotnost v milionech hodin, napr. Exos od seagate , byt se jedna o enterprise, ale ono pokud se na disk jen jednou zapise a potom se jen toci, tak bude mit nalitano v hodinach hodne, ale jinak celkem v pohode - pokud je dobry zdroj a idealne jeste upska. pisu o SATA, o SAS sem se doposud nezajimal a pokud je jeste neco "vic" nez SAS, tak se necham poucit, nebot za mych mladych casu byla era IDE a SCSI

co tyce vidiny penez, jakozto navratnost investice, tak bych prozatim doporucil omévat přirození vlažnó vodó 😁 protoze nevis co bude za rok, dva, takze bych utracel/investoval jen tolik, kolik si muzu dovolit prohrat v kartach aniz by me to nejak zvlast mrzelo

ch3v4 Ak chces disky v buducnosti predat musis kupovat vacsie disky 14TB a viac. Kupit SATA a zaruka aspon 5 rokov. Ked by odisiel tak mas novy. Ak by som sa mal teraz rozhodovat ci idem tazit chiu tak by som asi do toho nesiel. Ale co uz hardware je nakupeny aktualne by som ho predal len zo stratou, elektriky to vela nezere takze to necham bezat, mozno obcas este dokupim disk. V maji ked to cele zacalo sa bohuzial normalne disky kupit nedali alebo ak hej tak za predrazene ceny.

pri cene 200 usd mi návratnosť investície vychádza 18-19 mesiacov ak počítam iba cenu hardware a elektrinu. Prácu beriem ako hobby :-D .Ako vychádza návratnosť tých grafických kariet ? do chie som šiel iba preto že mám drahú elektrinu - proste bežná retail cena a tažit niečo cez grafiky sa asi doma neoplatí alebo sa niečo zmenilo ?

• Tom replied to this.

meter21 pri cene 200 usd mi návratnosť investície vychádza 18-19 mesiacov ak počítam iba cenu hardware a elektrinu. Prácu beriem ako hobby :-D .Ako vychádza návratnosť tých grafických kariet ? do chie som šiel iba preto že mám drahú elektrinu - proste bežná retail cena a tažit niečo cez grafiky sa asi doma neoplatí alebo sa niečo zmenilo ?

Nevím jak jsi dokázal spočítat 18-19 měsíců, mě to vychází na daleko víc, ale mám do toho započítané dva výkonné procesory a paměti + ssd plotovací disky. Samozřejmě počítám při kurzu 250USD/chia. No co se týče grafik tak já mám už přes rok zaplaceno a užívám si zisků, přikupovat ted GPU se mi už nechce. Ta chia je krásný doplněk ke GPU a ikdyby z toho nakonec nic nebylo tak za pokus to stojí.

Počítal som to pomocou voľba advanced ale na mobile - na pc je ta kalkulačka bez niektorých funkcii. počítal som to aj na "papieri" a došiel som k podobným výsledkom. samozrejme je to všetko iba odhad , reálne výsledky ukáže až čas a trh :-D

meter21 Fakt nevím jak to počítáš, možná měš nějaké extrémě levné disky a CPU + SSd nepočítáš vůbec. Když vezmu praktické výsledky ze zdejšího poolu od jeho vzniku, kurz 250 a vezmu velmi optimistický výhled (např. že velikost sítě bud e konstatní, pool poroste jak naznačují) tak mi to vychází s návratností přes 3 roky..... Což já obecněpovažuji za slušnou investici. Je zde však hodně proměných, 1, kurz, 2,velikost poolu, 3. velikost sítě. Tohle vše nikdo neví takže vcelku je to úplně jedno co si tady počítáme, nakonec to bude stejně úplně jinak. Závěr: Peníze vloženy a bud to vyjde nebo ne.

Tom ano, navratnost vychazi na 3+ let, u grafik je to 10 - 11 mesicu

T-800 exos pouzivam v NASu, pokud bude mit domaci disk nalitano hodne, vetsinu nebude zajimat, ze v podstate jen 99% casu probihalo cteni. U SAS disku je mozno postavit slusne rychle raid pole, neb ty disky maj az 15k otacek.. to uz sou slusne pristupove doby s obrovskou kapacitou.

diki za ten link vychádza to podobne . môžeš mi prosím ťa povedať kolko TB máš naplotované a aká bola nakupna cena za TB a aký typ je to diskov ? ak to nieje tajomstvo :-D Mylím že tam bude ten rozdiel v návratnosti.

@"meter21" nejlevnejsi dostupne: 16TB za 8800Kc serverovy disk
              a to beru v potaz jen cenu disku

na tom jsem to pocital a to chia uz stihla padnout za rok o 85% kdy se trh pomalu vraci na svuj ATH
              jsem tedy k navratnosti jeste vice skepticky... pokud ma clovek jiz nakou kapacitu pak neni duvod to nevyuzit ale kupovat primo za ucelem tezby diky mi moc oproti gpu smysl nedava

ch3v4 jo, znam 🙂 jako ja si samozrejme nedelam iluze ze me hadr prezije v tech milionech hodin, pro me je to spis ukazatel, ze cim vic hodin, tim vic adidas. jeste jeden clanek, sice starsi, ale z praxe https://diit.cz/clanek/zivotnost-pevnych-disku-dle-google

nakonec je to stejne jen o tom, co na to kupec, ja zatim co sem potreboval, tak sem prodal (z tech vyssich kapacit)

meter21 oboje budou +- stejny, jenom to afr lip vypada. ono pokud mas pocty v radu kusu nebo mozna jeste desitek kusu, tak asi nic moc, spis to bude takovy voditko pro korporace (nebo extremniho chia nadsence), co jednou v tisicich kusech a vys

T-800
                jj jak jsem jiz zminoval pro domaci disky to tak nak vychazi 10k-20k do prvnich problemu, chyb cteni ci pending/vadne sektory. U serverovych pak 30k-50k hodin ...meli jsme v serverovne i raritku dva disky (WD RE) co se dozily 80k hodin.