• Farming
  • Moje Skúsenosti Solo vs pool vs štatistika

Veľmi si cením že pool je transparentný čo sa týka zverejnovania info o výsledkoch ťažby. Ja som prešiel pred nejakým časom na solo ťažbu a chcem sa s vami podeliť o svoje výsledky vôbec to ale neberte ako návod či odporúčanie určite viete že pri malom počte plotov (myslím mňa sólo ale aj tento zatiaľ malý pool )môžu byť a určite aj sú výsledky skreslene. Každopádne to zatiaľ potvrdzuje moju teóriu že na ťažbu treba výkonný hw a stabilne pripojenie s rýchlou odozvou a že ak sú ľudia zo slabým hw/internetom v skupine - poole tak kazia priemer/zárobok aj ostatným.
[upl-image-preview url=https://forum.czech.farm/assets/files/2021-12-03/1638556366-770516-chia18.png]

meter21
    Ale presne o tom je pool, aby si mohol nieco ziskat aj ked mas malu farmu a aby nahoda nesla proti tebe.
    Konkretne ja som za cele obdobie cca 6mes vytazil len jeden blok tak ze keby som isiel solo tak mam 2XCH ale cez pool mam 3.5XCH.
    Neviem ci sa do toho priemeru XCH/10TB v poole zapocitava aj tych 0.25XCH ktore ziska ten kto vytazi blok.
    Ak nie tak potom ten priemer by mohol byt vyssi o 12,5% lebo sa aj tak niekomu z poolu pripocitaju na penazenku.
    Solo sa to uz potom oplati ist asi ked mas tak 1-2PB ked mozes vyhrat radovo v dnoch a niesi potom z toho z nechuteny ze ti to nepadne aj niekolko mesiacov.

meter21 Já to shodou okolností počítal na konci listopadu. Zkoušel jsem porovnávat vypočítanou hodnotu, farmaření sólo a přes czech.farm a výsledek asi takhle:
      podle kalkulačky bych měl mít při 758 TiB cca 5.9453 XCH měsíčně, tedy 0,078 XCH / 10 TiB
      přes czech.farm to bylo jen 3,77 XCH, tedy 0,0497 XCH / 10 TiB (a to jsem trefil 2 výhry)
      sólo jsem trefil 3 výhry, tedy 6 XCH, ale mám jen cca 500 TiB, 0,12 XCH / 10 TiB
      ale pozor, předtím jsem sólo za 3 měsíce trefil jen jednu jedinou výhru při průměrně 250 TiB, tedy 0,027 XCH/ 10 TiB

Uvidíme, co další měsíc. Mám už pro pool naplotováno 1 PiB, tak uvidíme, co to dělá při velkých číslech

eSTe
        Samozrejme výhody poolu sú jasné pri minimalizácii vplyvu náhody .
        Dobrý postreh s tými 0.25 alebo 1/8 doplnil som tu tabuľku .

gloom
        vidíš to je napríklad podľa mňa zaujímave ty si myslím písal že tých 500TiB máš staré OG ploty mám pravdu ?
        To ze si za 3 mesiace trafil len jeden blok to bolo v akom čase približne ? Ak to bolo povedzme pol roka dozadu tak to je fakt hodne zlý výsledok lebo vtedy bola obtiažnosť - konkurencia o hodne menšia a tie bloky mali padať častejšie nie ?

Ono ten faktor náhody robí fakt hodne mne zrovna dnes padli dva bloky behom 5 minút no človek by s toho mal aj radosť len keby cena bola lepšia ale na lepšiu cenu si počkáme keď bude plný mešec :-D [upl-image-preview url=https://forum.czech.farm/assets/files/2021-12-03/1638557466-111689-dva.png]

meter21 Ta jedna výhra byla od srpna do půlky listopadu. Teď třeba se mi i v rámci poolu značně zlepšilo skore a zvláštní je, že to bylo pokaždé, když jsem shodil farmu a dělal nějaký upgrade, tak mi vzápětí přišel blok. A když jsem jel kolik týdnů bez restartu, tak nepřišlo nic. Náhoda je holt náladová.
          [upl-image-preview url=https://forum.czech.farm/assets/files/2021-12-04/1638621133-497999-image.png]

Je fajn že tady tu statistiku uvádíte ale je dost nepřesná. Pokud bych to měl udělat správně a porovnávat solo versus pool tak pak musím u každého jet se stejným počtem TiB aby se v tom promítla i obtížnost sítě. Nebo pak jednoduše jet všechno v poolu a podle připsaných 0,25 XCH zjistím kolik bych měl v reálu kdybych jel solo. U mě jednoznačně vyplynulo že bych měl cca 2,76x více XCH. Ale je mi jasný že se statistik av dlohodobějším horizontu musí srovnat, jelikož vzhledem k mé velikosti a počtu bloků mám neúměrně vysokou úspěšnost.

Tom Tak vyhratých blokov by si mal (teoreticky) rovnako v poole ako aj sólo. Obtiažnosť siete je rovnaká pre všetkých či si sólo alebo v poole momentálne 2.848. Ak narážaš na obtiažnosť čo vidíš pri ťažbe v poole tak ta je nepodstatná je to iba obtiažnosť tvojej farmy voči poolu . Porovnanie ale nemôže byť presné pretože rovnaké podmienky nikdy nenastanú . Ale je to proste o tom koľko získaš v prepočte na 10 TiB. Ten výsledok sólo je to čo som dostal ja. Každý bude mať výsledok iný vplyvom náhody a obmedzeniami či zlou konfiguráciou hw , sw a siete a to u teba u poolu či dokonca členov poolu.

Ono mi stejně není jasné, proč má pool menší pravděpodobnost výhry, než mám já, když jsem jeho součástí.
            Podle CHIA kalkulátoru by měl mít pool výhru cca každých 24 hodin. Mně ukazuje v administraci v Přehledu také tak, ale v poolu to ukazuje 1,6 dne. A reálně vytěžené odměny odpovídají tomu, co ukazuje pool, nikoliv tomu, co vychází z kalkulačky. Tomu nerozumím.

[upl-image-preview url=https://forum.czech.farm/assets/files/2021-12-08/1638959478-475109-image.png]
            [upl-image-preview url=https://forum.czech.farm/assets/files/2021-12-08/1638959414-689817-image.png]
            [upl-image-preview url=https://forum.czech.farm/assets/files/2021-12-08/1638959033-629269-image.png]

gloom ten chiacalculator.com je založený pomerne jednoduchom princípe kde zjednodušene berie do úvahy
              Rýchlosť ťažby blokov (ta je daná , reguluje sa obtiažnosťou podľa veľkosti siete - počtu plotov aby bloky boli generované každých 18.75 sekundy tj 4608 blokov za deň ) a delí sa veľkosť vašej farmy - počet plotov.

Výpočet tu na poole by nám museli objasniť admini poolu ale predpokladám že sa počíta podľa štatistiky reálne poolom vyťažených blokov vs aktuálna veľkosť poolu. Ta ETW v sekcii prehľad by som tipoval že nieje tvoja šanca vyhrať ale šanca výhry poolu podľa podobnej metriky ako na tom chiacalculator.com

meter21 Princip výpočtu obecně je mi jasný, ten mi nemusíš vysvětlovat.

Mě právě v posledním asi měsíci zarazilo, že se ten graf v menu Přehled (údaje o mojí farmě) najednou začal lišit a ukazuje v podstatě stejnou hodnotu jako ta nezávislá kalkulačka. Koneckonců, když si vydělím počet vytvářených bloků kapacitou CHIA sítě a přepočtu to na svůj podíl na kapacitě, tak vidím stejnou hodnotu.

Donedávna to bylo shodné, defacto stejný graf v menu přehled jako v menu Pool. Odpovídalo to i výhrám, ale bylo to vždy tak o 30% méně, než kolik počítala nezávislá kalkulačka, i kolik ukazovala moje vlastní farma. Skoro to vypadá, jako by to pool počítal jinak, ale i tak bych čekal, že když jsem součástí poolu, tak bude pravděpodobnost stejná v mém podmenu stejně jako u poolu.

gloom důvod je jednoduchý. Původní výpočet neuměl počítat s etw pod jeden den. Nový výpočet už to umi. Akorát jsem ho zapomněl promítnout i do toho druhého grafu, takže ten ukazuje špatně vyšší etw. Píšu si do todo listu, dík za upozornění

Tak jste me donutili se zaregistrovat. Kdyz se to vezme z pohledu statistiky a eliminovali bysme nahodu, tak solo je vyhodnejsi prave o tech 0.25 + poplatek poolu 1% z vyhry. To jsou prave ty veci, ktery se nerozdeli mezi vsechny v pomeru velikosti.

kalda Teoreticky máš samozrejme pravdu a k tým 0.25 tak tam prakticky tiež nieje rozdiel lebo ich dostaneš takisto či vyhráš v poole alebo sólo. Takže pokiaľ by sme eliminovali iba náhodu tak je tam teoreticky iba ten poplatok 1%

Prax môže byť ale trochu iná a to či si alebo nie si v poole môže byť pre každého výhodne viac či menej.

kalda přesně jak píše @meter21 těch 0.25 taky vyjde šul nul. Jediný rozdíl je to 1%, které my osobně bereme jako příspěvek na provoz poolu. Fakt na tom nevydelavame miliony 🤣 upřímně ani to nezaplati provoz 3 redundantních VPS 🤫

Write a Reply...