meter21 Tenhle příspěvek by měl jít spíš do vlákna o plotování...
3x Supermicro CSE-847 36xLFF 4U SAS 6G, jeden HP Proliant DL380p Gen8 12xLFF. Vše osazené 2xCPU XEON 2620 a 256GB RAM, Linux Mint 20.2.
Farmer 1 - CHIA GUI, HP 380p, stejné procesory i RAM, jen disků má 12x 16TB, RAID 5.
Harvester 1 - 36 ks 18 TB SAS disků v RAID 50.
Harvester 2 - 36 ks 18 TB SAS disků v RAID 50.
Harvester 3 - je zatím bez disků, má jen systémový disk a ploty odesílá na ty dva druhé servery.
Harvester 4 - je můj původní Intel i7, 20 GB osazený 16x 18TB.
Vůbec nepoužívám SSD disky, protože jsem zjistil, že když dám 4x malý disk 80GB do RAID 0, je to stejně rychlé... ale pak jsem přešel rovnou na RAMdisky a ty malé rajdy používám jen na té i7. K mému překvapení nebyl RAMDISK nijak moc rychlejší, asi tak o 10%, než RAID z plotnových disků.
Na každém serveru mám vytvořeny dva RAMdisky 110GiB a jedu dvě samostatná vlákna MadMaxem. Vlákna jsou oproti sobě opožděna o 20 minut, aby se mi nepotkávaly fáze kopírování z RAM na pevný disk. Využití CPU dávám tak, aby byl součet vláken 1,5x počet logických CPU. Na každém serveru je celkem 24 logických CPU, tak dávám každému oknu -r 18 -w -2 /RAMDISK1/ -t /tmp/tmp1 -d /tmp/tmp1) ... to proto, že ve dvou oknech mi to dá celkem 2x18 = 36 vláken, což je 1,5x násobek počtu logických CPU. Všechno do stejné složky dávám proto, aby se nezabíjel čas kopírováním z RAMdisku a pak ještě z TMP do finálu. Z TMP složky si pak *.plot přesouvám na pozadí do finální složky cyklickým skriptem.
Navíc mám ještě u každého harvesteru externí eSATA nebo USB3 disk 18TB SATA, na který jedu K33 ploty ze samostatného okna originálního CHIA plotteru. Ty si generuji, aby mi nezůstávalo na discích nevyužitých cca 50GB místa.
Celkem dělám asi tak 120 -150 plotů denně, ale občas se mi zaplní ten externí disk a pak se, blbec, furt dokola snaží kopírovat a zabrzdí celý harvester, dokud ručně vlákno nestopnu a nehodím plot jinam. Ale stává se mi to tak jednou týdně a to není žádná hrůza.
Až bude doplotováno všechno, nahážu to na RaspBerryPi, aby to nežralo tolik proudu. Teď si celá farma bere 2 kW, což je dost nákladné, ale používám to teplo na ohřev vody a topení v domě.