meter21 Fakt nevím jak to počítáš, možná měš nějaké extrémě levné disky a CPU + SSd nepočítáš vůbec. Když vezmu praktické výsledky ze zdejšího poolu od jeho vzniku, kurz 250 a vezmu velmi optimistický výhled (např. že velikost sítě bud e konstatní, pool poroste jak naznačují) tak mi to vychází s návratností přes 3 roky..... Což já obecněpovažuji za slušnou investici. Je zde však hodně proměných, 1, kurz, 2,velikost poolu, 3. velikost sítě. Tohle vše nikdo neví takže vcelku je to úplně jedno co si tady počítáme, nakonec to bude stejně úplně jinak. Závěr: Peníze vloženy a bud to vyjde nebo ne.

Tom ano, navratnost vychazi na 3+ let, u grafik je to 10 - 11 mesicu

T-800 exos pouzivam v NASu, pokud bude mit domaci disk nalitano hodne, vetsinu nebude zajimat, ze v podstate jen 99% casu probihalo cteni. U SAS disku je mozno postavit slusne rychle raid pole, neb ty disky maj az 15k otacek.. to uz sou slusne pristupove doby s obrovskou kapacitou.

diki za ten link vychádza to podobne . môžeš mi prosím ťa povedať kolko TB máš naplotované a aká bola nakupna cena za TB a aký typ je to diskov ? ak to nieje tajomstvo :-D Mylím že tam bude ten rozdiel v návratnosti.

@"meter21" nejlevnejsi dostupne: 16TB za 8800Kc serverovy disk
    a to beru v potaz jen cenu disku

na tom jsem to pocital a to chia uz stihla padnout za rok o 85% kdy se trh pomalu vraci na svuj ATH
    jsem tedy k navratnosti jeste vice skepticky... pokud ma clovek jiz nakou kapacitu pak neni duvod to nevyuzit ale kupovat primo za ucelem tezby diky mi moc oproti gpu smysl nedava

ch3v4 jo, znam 🙂 jako ja si samozrejme nedelam iluze ze me hadr prezije v tech milionech hodin, pro me je to spis ukazatel, ze cim vic hodin, tim vic adidas. jeste jeden clanek, sice starsi, ale z praxe https://diit.cz/clanek/zivotnost-pevnych-disku-dle-google

nakonec je to stejne jen o tom, co na to kupec, ja zatim co sem potreboval, tak sem prodal (z tech vyssich kapacit)

meter21 oboje budou +- stejny, jenom to afr lip vypada. ono pokud mas pocty v radu kusu nebo mozna jeste desitek kusu, tak asi nic moc, spis to bude takovy voditko pro korporace (nebo extremniho chia nadsence), co jednou v tisicich kusech a vys

T-800
      jj jak jsem jiz zminoval pro domaci disky to tak nak vychazi 10k-20k do prvnich problemu, chyb cteni ci pending/vadne sektory. U serverovych pak 30k-50k hodin ...meli jsme v serverovne i raritku dva disky (WD RE) co se dozily 80k hodin.

by ma zaujímalo ako sú na tom 2,5 disky s 5400 ot :-D ale tie som nenasšiel v žiadnych statistikach
      resp ako su na tom externe - v tom obale im asi bude dost teplo :-D

ešte ma napada či nieje možne na novych diskoch robiť "tunning" pametam si že kedysi dávno sa dal stiahnuť program neviem či to bolo od wd alebo maxtor každopadne vedel s diskom spraviť niečo čo bud zvýšilo výkon alebo naopak stíšilo disk podľa mna zmenou otáčok to by asi mohlo predlziť zivotnost nie ?

meter21 Měnit rychlost otáčení ploten nešlo u moderních disků nikdy, měnil se jenom "akustický management" - maximální zrychlení ramena s magnetickými hlavami. V podstatě jestli má mít disk pomalejší vyhledávání a být tišší, nebo rychlejší a cvakat při tom jako psací stroj. Vliv na životnost byl asi zanedbatelný. Při pomalejším otáčení ploten by se nevytvořila správně velká mezera vzduchu/helia mezi hlavou a plotnou a disk by se nejspíš zničil.

T-800 Mozno kedysi velmi davno to bolo aj mozne navysit kapacitu disku ako to bolo napr. s formatovanim disktiet ze sa preprogramoval krokovaci motor a mal si potom viac stop na disku.

eSTe zkousel sem osobne disketu DD naformatovat na HD a nepodarilo se, jediny cemu verim, protoze to mam vyzkouseny, je SP a LP na VHS

Mican
            Máš pravdu bohužiaľ tato možnosť nieje už pri súčasných diskoch k dispozícii porušovalo to nejaký patent ale na chiu by to možno trochu pomohlo znížiť spotrebu a zvýšiť životnosť :-D
            AAM is no longer available for Seagate and Western Digital drives. In 2008, Seagate removed AAM capabilities from all its drives because Convolve alleged that one of its patents, US Patent No. 6,314,473 covers AAM technology. Western Digital began doing the same in 2011, without making any official announcements, nor updating their product documentation. The product specification sheets continue to claim (in March 2012) that there are different seek modes on their drives. However the hardware that is now manufactured does not allow control over AAM.

SP LP pri videokazetach som aj ja použival ked sme piratili VHS ky :-D nahrali sme is sice veľa ale nieje ich uz na čom prehravať a chcel som kúpiť vhs prehravač ale žiaden som nenašiel v ponuke Eshopov :-D
            Na CD som zas napaľoval cez Overburn vždy tam vošlo par Mb navyše :-D

Zajímavější by možná bylo oprášit z historie řadu disků "Bigfoot", co vyráběla firma Quantum ještě v dobách, když už deset let kralovaly 3.5" disky (výroba skončila v pozdních 90. letech). Bylo to hlučné a ne moc rychlé, ale cena na MB byla poloviční oproti těm menším sourozencům. Volné pozice na 5 1/4" zařízení ještě leckdo v
            počítači má a hlavně - kdyby docílili stejné hustoty záznamu jako je u 18TB disků a navíc použili SMR, mluvíme tu o nějakých 300TB na disk!

Zdravim vsechny farmare,
            chystam se zalozit prvni pole a otazka navratnosti by me take velmi zajimala. Naklady si zvladnu spocitat samozrejme sam, ale jeste mi uplne neni jasna ta vyse odmeny - s jakou castkou aktualne mohu pocitat na jeden plot, prosim?

Predem diky za odpoved.